Magazine-Sfeermakers

Kleur van het Jaar 2024, 'Sweet Embrace' van Flexa

In de dynamiek van ons alledaagse leven verlangen we naar een werkruimte die ons omarmt en inspireert. Ontdek hoe wij de Kleur van het Jaar 2024, ‘Sweet Embrace’ van Flexa, en het sprankelende ‘Peach Fuzz’ van Pure & Original tot een verrassend kleurpalet combineren. Het geeft een uitnodigend winters beeld.

‘Sweet Embrace’ nodigt uit tot een gevoel van geborgenheid. Deze tint creëert een warme sfeer, ideaal voor noordelijk gerichte kantoorruimtes en andere professionele omgevingen. De keuze voor deze kleur in ons moodboard is gebaseerd op de bevorderende eigenschappen van warmte en geborgenheid. Een werkomgeving die qua kleur wordt gecombineerd met ‘Sweet Embrace’ straalt een uitnodigende en kalmerende energie uit, wat essentieel is voor productiviteit en het welzijn van de ondernemer.

Binnen ‘Sweet Embrace’ ontstaan drie kleurverhalen: warme aardse tinten voor een persoonlijke werkomgeving, koele rustgevende tinten om de hectiek te ontvluchten en de luxe van rustige tinten te ervaren, en vrolijke vriendelijke tinten die positiviteit en plezier op de eigen werkplek bevorderen.

‘Peach Fuzz’, geïnspireerd door Pantone, brengt een zonnige perzikgloed in ons moodboard. Deze tint voegt niet alleen warmte toe, maar bevordert ook de positieve sfeer, ideaal in te zetten voor werkplekstyling.

De combinatie van ‘Sweet Embrace’ en ‘Peach Fuzz’ in ons moodboard is doordacht. ‘Sweet Embrace’ zorgt voor een stabiele basis van geborgenheid en rust, terwijl ‘Peach Fuzz’ met zijn zonnige karakter een energieke en optimistische dimensie toevoegt. Samen creëren ze een evenwichtige en aangename werkomgeving die jou als ondernemer ondersteunt in zijn dagelijkse taken. De combinatie van beide kleuren resulteert in een veelzijdige en professionele ruimte die zowel comfort als stijl uitstraalt. ‘Sweet Embrace’ en ‘Peach Fuzz’ vervullen beiden op geheel eigen manier een verrassende rol in de trends van 2024, waar geborgenheid, rust en positiviteit cruciaal zijn voor een productieve werkomgeving.

 
lamp Louis Poulsen

Louis Poulsen
© Flinders

“Vintage Design of Modern Design…waarom niet beide!”

stoelen Giancarlo Piretti

Giancarlo Piretti
© UrbanModern

 

De combinatie van Vintage Design met Modern Design, binnen onze styling, is voor ons een échte Blijmaker 

 

 

Laten we het eerst eens hebben over ‘vintage’ in het algemeen.  
‘Vintage’ riep nogal eens een associatie op met ouderwets of nostalgisch en deed ons vooral denken aan vervlogen tijden. Dat stoffige imago is er inmiddels wel vanaf want vintage is hip en tijdloos!  

Als we het over vintage hebben spreken we over écht oude items van een goede kwaliteit die uit een periode komen tussen 1920 en 1980, met inmiddels een uitloop naar 1990.  
Helaas wordt het woord ‘vintage’ lukraak overal opgeplakt. Denk hierbij aan kleding en meubels met een ouderwetse uitstraling. Het is natuurlijk leuk als een product een vintage look heeft, maar dan is het wel belangrijk te weten dat het niet om een écht vintage item gaat, maar vaak om een tweedehands item. Een item dat eerder in het bezit van iemand anders is geweest.  

But what about Vintage Design? Niet alles wat vintage is, is automatisch design. Wat maakt het dan design? Een design item of meubel is van goede kwaliteit en dit beïnvloed niet alleen de functie, maar ook de beleving en de identificatie met een product. Dit maakt dat echt design dan ook betekenis, waarde en kwaliteit toevoegt aan een ruimte. Dit gebeurt door bijvoorbeeld een vorm, een kleur, een vlakverdeling of door textuur, geur, geluid en de dimensie. 
Maar hoe herken je deze op de echtheid?  

Designklassiekers zijn ontworpen door bekende ontwerpers zoals; Louis van Teeffelen, Nils Strinning en Charles & Ray Eams. Sommige van deze originele ontwerpen worden nog steeds onder licentie geproduceerd.  
Omdat veel designklassiekers ontworpen zijn in de jaren ’30 is het patent hiervan verlopen en mag iedere fabrikant de klassiekers namaken. Het recht van de naam van de ontwerper ligt echter nog wel bij de fabrikant die de licentie heeft gekocht.   
Deze zogenoemde remakes worden ook gezien als echte designmeubelen. Ze zijn te herkennen aan de keurmerken die de verschillende merken gebruiken.  Kwaliteit en afwerking is het eerste waarnaar gekeken wordt, want wanneer er geen merk op het meubel of item te vinden is én de afwerking is ook niet perfect…dan is de kans groot dat het géén designmeubel is.
Helaas 
zijn de beste ontwerpers en de oudste designklassiekers het moeilijkst te herkennen. De originele ontwerpen zijn niet voorzien van een merkteken omdat de ontwerpers van toen zich daar blijkbaar niet mee bezig hielden. Dit kan soms leiden tot een lange zoektocht naar de echtheid van een design, waar vaak een expert voor ingeschakeld wordt.  

De combi tussen Vintage Design en Modern Design

Daarnaast is er het Modern Design. Gelukkig worden niet alleen de klassiekers van ontwerpers uit de geschiedenis als design gezien, maar wordt er heden ten dage nog steeds heel veel nieuw design ontworpen! Een aantal bekende Nederlandse namen die hedendaags design producerenen en ook in ons style-straatje passen zijn; Marcel Wanders, Piet Hein Eek en Hella Jongerius. Grote namen die goed herkenbaar zijn door een geheel eigen stijl binnen een groot designfield. En daarbij ook fijne ontwerpen onder label produceren welke voor dagelijks gebruik fantastisch inzetbaar zijn.  

Wil je meer te weten komen over de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van de afgelopen honderd jaar? Neem dan eens een kijkje op de site van ‘Nederlands design

Het mooie aan de combi tussen Vintage Design en Modern Design is dat ze gezamenlijk een ruimte verrassend verrijken. Het is daarom dat wij deze bijzondere mix van doorleefd, klassiek en modern design, die zoveel meer charme aan een ruimte geeft en de ruimte tot een unieke plek maakt, zo interessant vinden. Waarom zou je kiezen? Waarom niet beide!  

  

 

AC2131C7-9C13-46BE-B845-6C0307F103B3

Bureau Webe |Louis van Teeffelen  | © Bestwelhip

Louis van Teeffelen

Louis van Teeffelen ontwerpt in de jaren 50 en 60 functionele meubelen met een organische vorm. Deze worden erkend als ergonomisch perfect en laten verfijnd vakmanschap zien. In zijn ontwerpen zie je zijn kennis van en respect voor hout goed terug. 

De meubelen van Louis van Teeffelen kwamen opnieuw in de belangstelling toen de stroming ‘mid-century modern design’ weer erg in trek was. Door zijn organische vormen passen de meubelen van Louis van Teeffelen prachtig in het hedendaagse modebeeld en speelt de huidige waardering voor kwaliteit en duurzaamheid een grote rol in de populariteit. 

 

0486B8AA-1F2A-44AC-961F-F7FA36559167

Eames vergaderstoel | Charles & Ray Eames | © Pinterest

Charles & Ray Eames

Na hun huwelijk in 1941 begonnen Charles en Ray Eames samen te experimenteren met technieken voor het driedimensionale buigen van multiplex. Het doel was om comfortabele en betaalbare stoelen te creëren.  

In 1946 toonde ze hun experimentele meubelontwerpen en daarna begon de Herman Miller Company in Zeeland de Eames-meubels te produceren. In 1949 bouwden ze het Eames House, het werd hun privéwoning. Charles en Ray Eames experimenteerden, naast hun werk in meubelontwerp en architectuur, ook regelmatig met grafisch ontwerp, fotografie, film en de inrichting van tentoonstellingen. 
Vitra tekende in 1957 een licentieovereenkomst met Herman Miller en begon de ontwerpen van Charles en Ray Eames voor Europa en het Midden-Oosten te produceren. De invloed van Charles en Ray Eames op Vitra is nog steeds groot. 

8F92D008-39BB-4FFD-9459-20BCB5F785B0

Modular String Wall Shelf | Katja & Nils Strinning for String | © vntg.

Katja & Nils Strinning for String

De Zweedse architect-ontwerper Nils Strinning  is vooral bekend om zijn minimalistische en kosteneffectieve String Bookshelf System en zijn veelzijdige ontwerpen in plastic. 

In 1949 ontwierp Strinning samen met zijn vrouw Katja, een boekenplank voor een wedstrijd die was georganiseerd door Bonnier, de grootste uitgeverij van Zweden. Het supereenvoudige ontwerp won van de 194 ontwerpen die vanuit de hele wereld werden ingediend. Zo werd de String Bookshelf een onmiddellijk succes. Vandaag de dag zijn de kasten van Katja & Nils Strinning nog net zo eigentijds als bijna 70 jaar geleden. Het is een lichtgewicht, gemakkelijk te vervoeren en flexibel systeem dat kan worden uitgebreid. De String Bookshelf is een van de meest iconische ontwerpen van Scandinavië. 

D7E63362-42D6-4724-961F-56A848CC51DF

designbehang CAPETOWN | Marcel Wanders  | © Behangfabriek 

Marcel Wanders

Naast ontwerper met zijn eigen studio is Marcel Wanders ook bekend als artdirector van dutch designmerk Moooi. Zijn bekendste ontwerp is de Knotted chair (1996). Met dit beroemde design was zijn doorbraak een feit. In 1997 won hij de Rotterdam designprijs met deze, inmiddels, wereldberoemde stoel. 

Marcel Wanders maakt, naast stoelen, alles dat met interieur te maken heeft. Hij maakt lampen, kasten, tafels, maar ook badkamers, consumentenelektronica en zelfs behang. 

In zijn Amsterdam Brand Store van Moooi kun je al deze prachtige creaties bewonderen. 

9145FEEF-82CF-4EDE-A3DD-119C2B2881DA

modulaire kast | Piet Hein Eek | © Piet Hein Eek

Piet Hein Eek

Piet Hein Eek is herkenbaar door zijn gebruik van veel sloophout, staal, RVS, zink en kunststof. Dit maakt het design van Piet Hein Eek ruig. Kijkend naar zijn collectie, lijkt het alsof hij willekeurige items maakt die hij zelf leuk vindt om te maken. De ene keer is dat een stoel, de andere keer een tafel of een tafelvoetbalspel. In de trend die duurzaamheid heet past het werken met sloophout natuurlijk helemaal. We durven wel te stellen dat de trend van sloophout mede door Piet Hein Eek is ontstaan. Piet Hein Eek heeft een geheel eigen stijl die vrijwel iedereen direct herkent. Het loont zich zeker om een keer in zijn fabriek in Eindhoven de show room te bezoeken waar tegenwoordig zelfs een hip restaurant is gevestigd. 

206C9D37-D778-4269-9DF9-8F089A90A307

The Worker Chair  Hella Jongerius voor Vitra | © Nederlands Design

Hella Jongerius

Een van de bekendste Nederlandse ontwerpers is Hella Jongerius. Haar bedrijf heet JongeriusLab en die heeft ze in 2000 opgericht. Als ontwerper past Hella Jongerius niet echt binnen de stroming waar Dutch design zo beroemd door is geworden. Toch hoort ze bij de top van de Nederlandse ontwerpers. En ondanks dat ze geen meubels maakt van gekke materialen, is humor wel een belangrijk onderdeel van haar werk. Het portfolio van Hella Jongerius is zeer divers. In dat portfolio bevindt zich veel keramiek, waaronder voor Koninklijke Tichelaar uit Makkum en Ikea, maar ook moderne stoelen, banken en krukjes voor bijvoorbeeld Vitra en Droog.  

Het herontwerpen van meubels van beroemde ontwerpers uit het verleden is waar ze de laatste jaren vooral om bekend staat. Zo heeft ze in opdracht van Vitra de beroemde Lounche chair van Charles & Ray Eames her ontwikkeld.  

 

Foto: Muuto

Van alleen maar praktisch naar functioneel & sfeervol werken.

Een fijne werkplek bestaat niet alleen uit een bureau, ergonomische bureaustoel en kast om je spullen in op te bergen. Maar dat weten we natuurlijk wel. Want vrijwillig of juist niet, we zijn de afgelopen jaren allemaal wel een-soort-van-expert geworden in het 'Thuiswerken’.

Er werden thuiswerkplekken gecreëerd aan eettafels, in gezellige slaapkamers, het kleinste hoekje op zolder en zelfs hier en daar in een íets te koude schuur. Allemaal met hetzelfde doel; rustig en productief de dag door werken met tegelijkertijd de hoop dat deze situatie snel weer zou veranderen. En dat gebeurde nu nét niet. Het duurde immers 2 jaar! 
In ieder geval heeft het ervoor gezorgd dat we kritisch zijn gaan kijken naar onze werksituaties, want een paar weken hield je het wel vol op die slaapkamer of aan de eettafel, maar na verloop van tijd voelde dit echt niet meer zo ‘senang’. 

Hybridewerken wordt hierin als een oplossing aangedragen; je werkt gedeeltelijk thuis en op kantoor.
Een mooi plan… maar hoe organiseer jij dat thuis? Het is immers voor de lange duur. Hoe zorg jij ervoor dat jouw werkplek gaat aansluiten bij jouw behoeften? Hoe wil jij deze functionele plek fijn voor jou laten werken? Hoe ga jij je praktische thuiskantoor afstemmen op je persoonlijke stijl en woon-werk wens?

Als interieurstylisten en organizers zijn wij altijd opzoek naar het verlangen achter de klantvraag. Waarbij de een de behoefte voelt om een praktische werkruimte te hebben, voelt de ander meer de behoefte om in een prettige omgeving te werken. Dit verlangen is ons uitgangspunt.  
Samen met de klant kijken we naar wat er ontbreekt of juist beter kan. Er is een enorm scala aan mogelijkheden als het gaat om praktische oplossingen, maar een persoonlijke stijl creëren zonder de functionaliteit uit het oog te verliezen, dat is juist waar wij ijzersterk in zijn. Wij vinden zowel praktische als sfeervolle oplossingen in opbergmeubelen als kasten en wandsystemen van kwalitatief goede materialen. Alles natuurlijk afgestemd op jouw persoonlijke wensen.  

Een greep uit flexibele systemen

Lande heeft een kastsysteem ontwikkelt met een vaste ombouw (preset) waarin jij je creativiteit de vrije loop kunt laten. Dit multiflexibel en multifunctioneel kastsysteem is niet alleen in te zetten bij grote projecten, maar is ook zeer geschikt voor ondernemers met een beperkte werkplek. Door zowel het tijdloze als opvallende uiterlijk past dit systeem in veel interieurs en werkruimtes. 

De Fun Elements van Fundamentals is een kast die zo in te delen is dat hij één of meerdere functies krijgt. De keuzemogelijkheid zit hem in het formaat, het aantal deurtjes, vakken, legplanken en inbouwelementen. Daarnaast is er een keuze uit diverse onderdelen waardoor je deze kast geheel op maat kan maken. Denk hierbij aan: paneel met garderobehaken, paneel voor presentatiescherm, magnetisch whiteboard, kurkboard, gestoffeerd pinboard en paneel met papierrol. Zo wordt het een persoonlijk kastsysteem met de juiste toepassingen, die perfect aansluit bij jouw werkplek. 

Leuk om te weten: wanneer je Fundamentals Fun vrijstaand wil gaan gebruiken, dan kan ook de achterzijde worden voorzien van functionele elementen. 

 

bron: Lande | fundamentals brainstorm | lande design team

Muuto heeft dit eigentijdse design van planken -die zijn gevormd in metaal- de uitstraling van gevouwen papier gegeven. Ze zijn niet alleen prettig om naar te kijken, maar hebben ook een functioneel karakter. De ‘Folded Shelves’ zijn een hippe en vriendelijke manier om voor meer opslagruimte te zorgen in elk huis of professionele ruimte. 

Het metaal heeft een poedercoat gekregen waardoor het een subtiele, getextureerde uitstraling krijgt. De coat zorgt ervoor dat de wandplank beter bestand is tegen corrosie, maar zorgt ook voor een elegante uitstraling. 

De ‘Folded Shelves’ lenen zich uitstekend als extra opslagruimte aan de muur, met als voordeel dat deze nauwelijks ruimte innemen. Door een mooi design in prachtige kleuren zijn het opbergers om vol trots aan de muur te hangen. 

Leuk om te weten: wanneer je meerdere Folded Shelves bij elkaar hangt versterken ze elkaar en wordt het een item op zich. Een opbergsysteem als ‘eyecatcher’. 

bron: MUUTO | folded shelves | Johan Van Hengel

Castelijn heeft de collectie ‘Sticks’ van Gerard de Hoop opgenomen in zijn assortiment. De designer was, naar eigen zeggen; geïnspireerd door een rijtje verlaten protestborden. De sticks zijn in iedere ruimte toe te passen, van nachtkastje tot halkastje en van dressoir tot opbergsysteem.

Leuk om te weten: wanneer je de Sticks wil veranderen is dit geen probleem want ze worden enkel met de achterzijde aan de wand gemonteerd. Op die manier kan je ieder kastje weer opnieuw gebruiken voor een ander doel.

bron: castelijn | sticks | gerard de hoop

Schatzoeken naar mooie vintage teakhouten wandkasten. Niets is leuker voor ons dan voor onze opdrachten kasten te vinden, die aansluiten bij jouw wens. Of dit nu vintage, retro of zelfs tweedehands is. Regelmatig gaan we schatzoeken in ons netwerk of op vintage design beurzen en vinden we nét dat ene juiste exemplaar. Ook modulaire kasten die je de mogelijkheid bieden om planken, vakjes en kastjes op verschillende hoogtes in te delen. In verschillende combinaties van hout, kunststof of metaal. Wanneer je interesse hebt in deze unieke stukken dan zijn er legio mogelijkheden.

Leuk om te weten: Pastoe is een van de bekendste namen wanneer we praten over de geschiedenis van het modulaire kastsysteem. Een grote naam, die revolutionair was in de traditionele interieurbranche, op het gebied van kastsystemen, want dit vooruitstrevende merk bracht als eerste functionele meubelen op de markt. Daarnaast vinden we mooie exemplaren van Scandinavische en Italiaanse namen uit diezelfde tijd. Deze kasten zijn nog altijd zeer geliefd als opbergobject, want deze zwevende systemen zorgen er immers voor dat de bergruimte niet ten koste gaat van je vloeroppervlak. Ideaal voor kleinere werkruimtes.

bron: design icons amsterdam | vintage kastsysteem | Foto studio rymd